top of page
Böbrek Hastaları İçin Yemek Tarifleri

DİYALİZ VE YAŞAM

DİYALİZ HASTALARI İŞLERİNE DEVAM EDEBİLİR Mİ?


Evet, diyalize başladıktan kısa bir süre sonra yeniden işinize dönebilirsiniz. Sağlık ekibinize danışıp ne zaman işe başlayabileceğiniz hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca işvereninizle konuşarak çalışma saatlerinizi ve iş yoğunluğunuzu düzenleyebilirsiniz. Eğer çiftli torba değişimi yapıyorsanız, iş yerinizde değişim yapabileceğiniz uygun bir yer ayarlamalısınız.



DİYALİZ HASTALARI EĞİTİMLERİNE DEVAM EDEBİLİR Mİ?


Evet, böbrek yetmezliği olan okul çağı çocukları veya üniversite öğrencileri diyalize başladıktan kısa bir süre sonra yeniden eğitimlerine devam edebilirler. Eğer çiftli torba değişimi yapıyorsanız okul idaresi ile konuşarak değişim yapabileceğiniz uygun bir yer ayarlayabilirsiniz.



DİYALİZ HASTALARI SEYAHAT EDEBİLİRLER Mİ?


Evet, diyaliz hastası olmanız seyahat yapmanıza engel değildir. Bir seyahat planı yaparken dikkat edecekleriniz,

* Doktor ve hemşirenizin onayını alınız. * Gideceğiniz yerde, ulaşabileceğiniz sağlık merkezlerini Öğreniniz. * Yanınıza mutlaka yeterli miktarda kullandığınız diyaliz malzemesini alınız.



DİYALİZ HASTALARI SEKS HAYATLARINA DEVAM EDEBİLİRLER Mİ?


Evet, diyaliz hastası olmak seks yaşantınızda pek fazla sınırlama getirmez. Bayan hastaların hamile kalmamaları için doğum kontrol yöntemlerinden birini kullanmaları uygundur. Bu konu ile ilgili problemlerinizi ve merak ettiklerinizi doktorunuz ve de hemşireniz ile konuşabilirsiniz.



DİYALİZ HASTALARI YÜZEBİLİRLER Mİ?


Evet, kateter çıkış yerinizde herhangi bir problem yoksa, temizliğinden emin olduğunuz denizde (sabahları) kalabalık olmayan yerlerde yüzebilirsiniz. Doktorunuz ve hemşirenizle görüşerek bu konu ile ilgili almanız gereken önlemleri ve yapmanız gerekenleri ayrıntılı olarak öğreniniz



DİYALİZ HASTALARI EGZERSİZ YAPABİLİRLER Mİ?


Evet, doktor ve hemşirenizin onayını alarak egzersiz planı yapabilirsiniz. Yapacağınız egzersiz planında dikkat edecekleriniz,

* Sürekli yapabileceğiniz bir aktivite olması Ör: Yürüyüş, yüzme, bisiklete binme, * En az haftada üç gün egzersiz yapmalısınız. (Pazartesi, çarşamba, cuma) * Egzersiz süresini 5 dakika ile başlayıp yavaş yavaş arttırarak 30-45 dakikaya yükseltebilirsiniz. * Egzersize başladığınız ilk günlerde yanınızda bir arkadaş bulundurunuz.


Ne zaman egzersiz yapmalıyım?


* Yemekten sonra bir saat bekleyiniz * Çok sıcak günlerde egzersizden sakınınız. * Sabah ve akşam saatleri egzersiz için en uygun saatlerdir. * Uyku zamanından bir saat önce egzersiz yapmayınız.


Ne zaman egzersiz yapmayı durdurmalıyım?


* Kendinizi çok yorulmuş hissediyorsanız, * Kısa kısa nefes alıyorsanız, * Kalp atışlarınız hızlı ve düzensiz ise, * Midenizde ağrı hissediyorsanız, * Bacaklarınızda kramp oluşmuşsa * Göz kararması varsa, egzersiz yapmayı durdurmalısınız.


Egzersiz yapmamamız gereken zamanlar var mıdır?


* Ateşiniz varsa, * Diyaliz programınız değişmişse, * ilaç alımları değişmişse, * Karnınız açsa, * Kemik hastalığı probleminiz varsa, egzersiz yapmamalısınız.

Egzersiz yaparak

fazla kilo alımınız engellenir

ve

kan dolaşımınız düzene girer.

Kategoriler
Öne Çıkanlar

Sevgili Gökmen Mutlu'nun yazdığı ve sizlerle paylaşmak istediği şiirler...

Sevgili Derya'nın sizler için seçtiği fıkralara bu bölümden ulaşabilirsiniz....

HOŞGELDİNİZ

Sitemiz sizleri hemodiyaliz, periton diyalizi ve böbrek nakli hakkında bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır.

Uzm.Dr.Ahmet Hamdi Erkal

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

​Bence sık olarak kullandığımız ancak çok kullanıldığı için çağrışım gücü azalmış bazı sözcüklerin anlamını zaman zaman durup derinliğine bir kez daha düşünmemiz gerekir. Bu sözcüklerden bir de "Bilgi Çağı" dır... DEVAMI

Prof.Dr Alper Demirbaş

Ülkemizde 2005 yılı sonu itibarıyla kırk bin civarında kronik böbrek hastası bulunduğu tahmin ediliyor.... DEVAMI

Please reload

bottom of page